Νέες προσκλήσεις στον Ορίζοντα Ευρώπη για τις μεταλλάξεις της νόσου COVID-19

Οι νέες προσκλήσεις θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων της νόσου COVID-19 και, ταυτόχρονα, στην προετοιμασία για το μέλλον.
15/04/2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει 123 εκατ. ευρώ από τον Ορίζοντα Ευρώπη, το νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, για επείγουσα έρευνα σχετικά με τις μεταλλάξεις της νόσου COVID-19.

Αυτή η πρώτη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη προστίθεται σε μια σειρά δράσεων έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την καταπολέμηση της COVID-19 και συμβάλλει στη συνολική δράση της Επιτροπής για την πρόληψη, τον μετριασμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των μεταλλάξεων, σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο ετοιμότητας στον τομέα της βιοάμυνας με την ονομασία εκκολαπτήριο HERA.

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε: «Εξακολουθούμε να κινητοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας και των προκλήσεων που θέτουν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη συνδυασμένη δύναμή μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον, ξεκινώντας από την έγκαιρη ανίχνευση των μεταλλάξεων και φτάνοντας στην οργάνωση και τον συντονισμό των κλινικών δοκιμών για νέα εμβόλια και θεραπείες, διασφαλίζοντας παράλληλα την ορθή συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων σε όλα τα στάδια».

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προκήρυξε νέες προσκλήσεις που συμπληρώνουν προηγούμενες δράσεις για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων με τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για την προώθηση της ανάπτυξης ελπιδοφόρων θεραπευτικών μέσων και εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Θα στηρίξουν την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας ομάδων και δικτύων για την COVID-19 πέραν των συνόρων της Ευρώπης, δημιουργώντας διασυνδέσεις με ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ενώ θα ενισχύσουν και τις υποδομές που απαιτούνται για την ανταλλαγή δεδομένων, εμπειρογνωμοσύνης, ερευνητικών πόρων και υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων μεταξύ ερευνητών και ερευνητικών οργανισμών.

Τα χρηματοδοτούμενα έργα αναμένεται:

  • να δημιουργήσουν νέες ομάδες και/ή να βασιστούν σε υφιστάμενες ομάδες μεγάλης κλίμακας, πολυκεντρικές και περιφερειακές ή πολυεθνικές, ακόμη και πέραν των συνόρων της Ευρώπης, οι οποίες αναμένεται να προωθήσουν ταχέως τις γνώσεις σχετικά με τον SARS-CoV-2 και τις αναδυόμενες μεταλλάξεις του.
  • να αναπτύξουν περαιτέρω ελπιδοφόρα υποψήφια θεραπευτικά μέσα ή εμβόλια κατά του SARS-CoV-2/COVID-19, αφού θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η προκλινική ανάπτυξη στο πλαίσιο κλινικών μελετών.
  • να στηρίξουν τις ερευνητικές υποδομές ώστε να επιταχυνθεί η ανταλλαγή δεδομένων και η παροχή ταχείας ερευνητικής στήριξης και εμπειρογνωμοσύνης, να αντιμετωπιστούν οι παραλλαγές του κορονοϊού και να προετοιμαστούμε για μελλοντικές επιδημίες.

Οι κοινοπραξίες που θα επιλεγούν αναμένεται να συνεργαστούν στο πλαίσιο άλλων σχετικών πρωτοβουλιών και έργων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες και η συμπληρωματικότητα και να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη των ερευνητικών προσπαθειών.

Οι εν λόγω επείγουσες προσκλήσεις θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων απειλών και, ταυτόχρονα, στην προετοιμασία για το μέλλον. Θα συμβάλουν στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής αρχής ετοιμότητας και αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας (ΗΕRA), η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να προβλέπει και να αντιμετωπίζει καλύτερα τις μελλοντικές πανδημίες.

Προσκλήσεις για το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη:

Οι προσκλήσεις θα είναι ανοικτές από τις 15 Απριλίου για υποβολή προτάσεων και η προθεσμία υποβολής λήγει στις 6 Μαΐου 2021. Οι νέες λύσεις πρέπει να είναι διαθέσιμες και προσιτές σε όλους, σύμφωνα με τις αρχές της Παγκόσμιας Αντίδρασης στην νόσο COVID-19.

Δείτε εδώ ένα σχετικό ενημερωτικό διαδικτυακό σεμινάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ορίζοντας Ευρώπη είναι το πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό 95,5 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύνδεση έρευνας και καινοτομίας και έχει ως βασικές προτεραιότητες την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας, την ευημερία και ασφάλεια των πολιτών, καθώς και την προστασία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Στις 15 Μαρτίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Ορίζοντα Ευρώπη, το οποίο καθορίζει τους στρατηγικούς προσανατολισμούς για τη στόχευση των επενδύσεων κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια του προγράμματος. Το Σχέδιο διασφαλίζει ότι οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας κλιματικά ουδέτερης και πράσινης Ευρώπης, μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή εποχή και μιας οικονομίας στην υπηρεσία των ανθρώπων. Επίσημη ενημέρωση και υποστήριξη της συμμετοχής ελληνικών οργανισμών και επιχειρήσεων στο πρόγραμμα παρέχουν τα Εθνικά Σημεία Επαφής (ΕΣΕ) τα οποία ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).

Πηγή: 
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Λέξεις Κλειδιά: 
 

Τελευταία νέα