Έρευνες - Μελέτες - Άρθρα
Η Πετρούλα «πουλάει» Εκτύπωση

Ίρις Αυδή Καλκάνη

Δικηγόρος ε. τ.

 

Η ιδιωτική τηλεόραση είναι στην ουσία μόνο εμπορική επιχείρηση, με κύριο σκοπό, επομένως, το κέρδος.

Έτσι οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών, υπακούοντας στον ιδιοκτήτη του Μέσου στο ποίο εργάζονται, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αυξήσουν την τηλεθέαση του σταθμού τους. Είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα οδηγήσει στην απόκτηση μεγαλύτερου αριθμού διαφημίσεων γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση των κερδών της επιχείρησης και σε κάποιο βαθμό, στα μικρότερης οικονομικής επιφάνειας ΜΜΕ, την εξασφάλιση της επιβίωσής της.

Η μόλις ενήλικη, Πετρούλα Κωστίδου μέσα στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και κυρίως στο πλαίσιο του αυξημένου ανταγωνισμού μεταξύ των καναλιών, προσλήφθηκε πρόσφατα από συγκεκριμένο σταθμό για να παρουσιάζει το Δελτίο καιρού.

Σκοπός, όμως, των υπεύθυνων του σταθμού δεν ήταν η ενημέρωση του κοινού για τις καιρικές συνθήκες, αλλά η αύξηση της τηλεθέασης μέσα από την «αξιοποίηση» των όποιων σωματικών προσόντων της νεαρής παρουσιάστριας. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η Πετρούλα καταβάλλει κάθε βράδυ μεγάλη προσπάθεια με τη χαριτωμένη παρουσία της, τη ναζιάρικη, σεξουαλικά προκλητική συμπεριφορά της και τα λεκτικά σεξουαλικά της υπονοούμενα όχι, όμως, για να ενημερώνει το κοινό σχετικά με τον καιρό, αλλά για να συγκρατήσει μπροστά στην οθόνη του καναλιού κάποια άτομα από τον ανδρικό πληθυσμό, σεξουαλικά πεινασμένα, ώστε να ανεβεί η τηλεθέασή του. Κάθε άτομο, όμως, που, όπως η 19 ετών «παρουσιάστρια», χρησιμοποιείται με συγκεκριμένο τρόπο που προσβάλλει την αξία του ως ανθρώπου εύκολα υποβιβάζεται σε αντικείμενο.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η ιδιωτική τηλεόραση παροτρύνει και χρησιμοποιεί κυρίως γυναίκες με πλούσια σωματικά προσόντα και σε προκλητικές στάσεις για την αύξηση της τηλεθέασης. Η αποξένωση του γυναικείου σώματος από την όλη προσωπικότητα της γυναίκας και η χρησιμοποίησή της ως σεξουαλικού μόνον αντικείμενου είναι πια για τους περισσότερους σχεδόν αυτονόητη. Στα ΜΜΕ η βάναυση αυτή προσβολή της γυναικείας αξιοπρέπειας εκδηλώνεται από εδώ και χρόνια με πολλούς τρόπους και σε διάφορους τομείς με κυρίαρχο το χώρο της διαφήμισης. Παρά τις διαμαρτυρίες του γυναικείου κινήματος κάθε χώρας, παρά τις διακηρύξεις διεθνών συμβάσεων, ο εξευτελισμός της γυναίκας ή η διατήρησή της σε ρόλους που αντανακλούν απαρχαιωμένα ήδη στερεότυπα συνεχίζεται. Η γυναίκα-αντικείμενο »πουλάει» και εκείνος που την εξαγοράζει και την μετατρέπει σε αντικείμενο ικανοποιείται βλέποντας ότι το σώμα που χρησιμοποίησε αποδίδει.

Το ενδιαφέρον όμως εδώ, αλλά και το θλιβερό, είναι ότι η νεαρή Πετρούλα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποτελέσει άλλο ένα πρότυπο για ανήλικες ή ενήλικες νεαρές υπάρξεις, αφού είναι γνωστό πως η τηλεόραση έχει τη δύναμη να δημιουργεί πρότυπα. Πολλές νεαρές θα θελήσουν να ακολουθήσουν τα βήματά της, βέβαιες ότι «αξιοποιώντας» με εύκολο τρόπο τα σωματικά τους προσόντα θα μπορέσουν να πετύχουν την δική τους οικονομική και τη συνυφασμένη με αυτήν κοινωνική τους άνοδο, και, τελικά, την καταξίωσή τους στο χώρο του θεάματος. Όλο και περισσότερες θα είναι εκείνες που, εθισμένες πια, θα αποδέχονται τη «βρώμικη» συναλλαγή πουλώντας και αυτές με τη σειρά τους την δική τους αξιοπρέπεια για μια, συνήθως, εφήμερη προβολή και κάποιο οικονομικό όφελος.

Τελικά, η Πετρούλα και κάθε Πετρούλα στο βωμό του κέρδους και της ανόδου σε όποιον τομέα κοινωνικό επιθυμούν πουλάνε την ίδια την αξία τους ως ανθρώπων. Στην τηλεόραση, μάλιστα, η παρουσία της Πετρούλας Κωστίδου και τα μηνύματα που περνάει στο νεανικό κοινό, καταλήγουν να φέρνουν στο νου με σαρκασμό τη συνταγματική διάταξη που αναφέρεται στην κοινωνική αποστολή του τόσο σημαντικού αυτού ΜΜΕ!!

 
Εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών Εκτύπωση

Από την Διεθνή Ομοσπονδία Γυναικών Νομικών Επαγγελμάτων στην οποία μετέχει η Ένωσή μας, μας ζητήθηκε να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας προς τον ΟΗΕ σχετικά με την έκθεση της Ελλάδας ως προς την πορεία της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για  την Εξάλειψη όλων των Μορφών  Διακρίσεων  κατά των Γυναικών  (CEDAW/C/GRC/6)

Το κείμενο αυτό αποτελεί τις Παρατηρήσεις μας.

 
Νομοθετικός Οδηγός για Εργαζόμενες στον Τομέα του Τουρισμού Εκτύπωση

Το κείμενο αυτό είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στο κοινοτικό πρόγραμμα Equal Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ  ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στο οποίο είχαμε συμμετάσχει .Ο Οδηγός αυτός με τίτλο: Νομοθετικός Οδηγός για την ισότητα των φύλων στον τομέα της εργασίας και ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού, που εκδόθηκε τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή  και έγινε δεκτός με ευμενή σχόλια δημοσιεύεται εδώ μετά πρόταση πολλών μελών της Ένωσης για δική τους ενημέρωση.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο από εδώ:

Νομοθετικός Οδηγός για Εργαζόμενες στον Τομέα του Τουρισμού