ΕΒΕΑ: Ενημερωτική Εκδήλωση «Ημέρα Πληροφόρησης για τον Καναδά»

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, σε σύμπραξη πάντα με τους φορείς εξωστρέφειας της Πολιτείας τους θεσμικούς εκπροσώπους της αγοράς. Εύχομαι η σημερινή εκδήλωση να είναι για όλους μια χρήσιμη εμπειρία και να παρέχει το έναυσμα για νέες επιχειρηματικές κινήσεις. Ως ΕΒΕΑ θα είμαστε δίπλα σας, σε κάθε βήμα», τόνισε, κλείνοντας τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
15/03/2024

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ημέρα Πληροφόρησης για τον Καναδά» διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Europe Network Hellas, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος του ΕΒΕΑ. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Καναδά και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στον χαιρετισμό της τόνισε ότι «με τον Καναδά μπορεί να έχουμε μια μεγάλη γεωγραφική απόσταση, ωστόσο  αυτό το  εμπόδιο, αντισταθμίζεται από την ύπαρξη ισχυρών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Αντισταθμίζεται, επίσης, από την ύπαρξη μιας μεγάλης ομογενειακής κοινότητας – με ισχυρή επιχειρηματική παρουσία και συνεισφορά στην Καναδική οικονομία». Η καναδική αγορά αποτελεί προορισμό ενδιαφέροντος για τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, καθώς παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες για τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων και για νέες, εποικοδομητικές συνεργασίες με καναδικές επιχειρήσεις. Οι δυνατότητες αυτές έχουν ενισχυθεί, μάλιστα, σημαντικά μετά την προσωρινή εφαρμογή της νέας οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας μεταξύ  Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, η οποία ανοίγει νέους δρόμους επιχειρηματικής συνεργασίας.

Αναφερόμενη στις δράσεις του ΕΒΕΑ για τη δικτύωση και τη διευκόλυνση δυνητικών συνεργασιών ανάμεσα σε ελληνικές και καναδικές επιχειρήσεις, η κα Εφραίμογλου είπε ότι περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στο 1ο και στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ του Τορόντο, το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, την υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ontario, καθώς και τη διοργάνωση ειδικής ενημερωτικής ημερίδας για τον Καναδά, το 2022. Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ στην επιχειρηματική αποστολή που οργανώθηκε στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ στο Τορόντο, με εκπροσώπους έξι ελληνικών εταιρειών, αναφέροντας ότι η επιτυχία της διοργάνωσης ήταν σημαντική, καθώς έγιναν πάνω από 30 επιχειρηματικές συναντήσεις, τόσο στη διάρκεια του φόρουμ όσο και μετά με κατ’ ιδίαν επισκέψεις σε καναδικές εταιρείες.

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, σε σύμπραξη πάντα με τους φορείς εξωστρέφειας της Πολιτείας τους θεσμικούς εκπροσώπους της αγοράς. Εύχομαι η σημερινή εκδήλωση να είναι για όλους μια χρήσιμη εμπειρία και να παρέχει το έναυσμα για νέες επιχειρηματικές κινήσεις. Ως ΕΒΕΑ θα είμαστε δίπλα σας, σε κάθε βήμα», τόνισε, κλείνοντας τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, η κα Αικατερίνη Σιμοπούλου, Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄, Β΄ Γενική Διευθύντρια Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Πρόεδρος του Καναδο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στη συνέχεια οι παριστάμενοι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν αναλυτικά για την αγορά του Καναδά από τον κ. Διονύση Πρωτοπαπά, Προϊστάμενο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Τορόντο, Γενικό Σύμβουλο ΟΕΥ Β΄. Αναφερόμενος στην καναδική οικονομία για το 2024, είπε ότι η πρόβλεψη του ΑΕΠ είναι 1,5%, το κατά κεφαλήν εισόδημα διαμορφώνεται στα 52.800€, η ανεργία ανέρχεται στο 5,7% και ο πληθωρισμός στο 3,0%. Όσον αφορά στην εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει ο Καναδάς με τις χώρες της ΕΕ (CETA), είπε ότι  προβλέπει 0% εισαγωγικό δασμό για το 98% του συνόλου των προϊόντων. Η θαλάσσια μεταφορά των προϊόντων από τον Πειραιά στο Χάλιφαξ διαρκεί 20 με 40 μέρες και το κόστος είναι €5.000-6.000, ενώ πριν από την πανδημία ήταν €3.000. Σε ότι αφορά στις διμερείς σχέσεις, ανέφερε ότι το 2023 ήταν ιδιαίτερα θετικό για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς έφθασαν στα 279 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση για τους τομείς που εμφανίζουν ιδιαίτερη εξαγωγική δυναμική: Αγροδιατροφικά προϊόντα, Οίνοι & Αλκοολούχα ποτά, Φάρμακα & Καλλυντικά, Δομικά Υλικά, Βιομηχανικά Προϊόντα.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων (Q & A), καθώς και  κατ’ ιδίαν συναντήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών με τον κ. Γενικό Σύμβουλο ΟΕΥ.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ.

 

 

Πηγή: 
ΕΒΕΑ
 

Τελευταία νέα