Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας διοργανώνει την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 (11.00-14.30) την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για το νέο Πρόγραμμα της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη» (2021-2027). Η εκδήλωση πραγματοποιείται διαδικτυακά και συμμετέχουν όλα τα Εθνικά Σημεία Επαφής της χώρας. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τις θεματικές «Υγεία», «Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και «Marie Skłodowska-Curie Actions», συμμετέχει με παρουσίαση για τις δράσεις του στην ενότητα «Οι υπηρεσίες των Εθνικών Σημείων Επαφής».
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση της ελληνικής ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσουν τη δομή του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στα νέα του στοιχεία.
Ο Ορίζοντας Ευρώπη είναι το πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό 95,5 δισ. ευρώ. Αποσκοπεί στη σύνδεση έρευνας και καινοτομίας και έχει ως βασικές προτεραιότητες την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας, την ευημερία και ασφάλεια των πολιτών, καθώς και την προστασία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Στις 15 Μαρτίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Ορίζοντα Ευρώπη, το οποίο καθορίζει τους στρατηγικούς προσανατολισμούς για τη στόχευση των επενδύσεων κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια του προγράμματος. Το Σχέδιο διασφαλίζει ότι οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας κλιματικά ουδέτερης και πράσινης Ευρώπης, μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή εποχή και μιας οικονομίας στην υπηρεσία των ανθρώπων.
Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται τέσσερις στρατηγικοί προσανατολισμοί για τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία:
- Προώθηση μιας ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας με την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην ανάπτυξη βασικών ψηφιακών, γενικής εφαρμογής και αναδυόμενων τεχνολογιών, τομέων και αξιακών αλυσίδων
- Αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων
- Μετατροπή της Ευρώπης στην πρώτη κυκλική, κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία που θα βασίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες
- Δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, ανοικτής και δημοκρατικής ευρωπαϊκής κοινωνίας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ / ΙΤΕ και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Για να την παρακολουθήσετε, κάντε εγγραφή εδώ.
Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ.