Μαθήματα από τους τολμηρούς: Πέντε ερευνητές που πέρασαν στην επιχειρηματική δράση

Στην εκδήλωση του ΕΚΤ στο Hellenic Innovation Forum 2019 αναδείχθηκε η εικόνα μιας χώρας με ιδιαίτερα ικανό επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό, που τολμά να οραματιστεί και να δημιουργήσει το μέλλον.
15/07/2019

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) στο πλαίσιο του Hellenic Innovation Forum 2019 με τίτλο "Έρευνα και επιχειρηματικότητα: Μαθαίνοντας από τους τολμηρούς – Ιστορίες επιτυχίας". Η Ζωή Κούρνια, η Καίτη Μηλιώνη, η Στέλλα Τάκα, ο Ηλίας Νασιόπουλος και ο Γιώργος Σκρέτας παρουσίασαν τη διαδρομή τους από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο στο πεδίο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εμπνέοντας το ακροατήριο και δίνοντας έναυσμα για συζήτηση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του Γιώργου Μέγα, Σύμβουλου Καινοτομίας του ΕΚΤ, ο οποίος ανέδειξε τις ευκαιρίες δικτύωσης και χρηματοδότησης για καινοτόμες επιχειρήσεις μέσα από τις δράσεις της Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει το διεθνές δίκτυο του Enterprise Europe Network και το EIT Health. Στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και στον θεσμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας.

Ο Θανάσης Χαρέμης (Σύμβουλος Καινοτομίας, ΕΚΤ) μίλησε για την ιστορία των Τεχνολογικών Πάρκων, από το πρώτο Πάρκο του πανεπιστημίου Στάνφορντ, το 1951, μέχρι τα σύγχρονα πάρκα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Ο σύμβουλος της Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ παρουσίασε τους τρεις σταθμούς της εξέλιξης της υποδομής, σημειώνοντας τις ιδιομορφίες που καταγράφονται ανά περιοχή και τα κεντρικά οφέλη που προσφέρει: αποτελεσματικότερη δικτύωση, σύνδεση πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας, συμβολή στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Με έμπνευση από τη ζωή

Η Ζωή Κούρνια, ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και ιδρύτρια της startup Ingredio, ήταν η πρώτη ομιλήτρια από το πάνελ των πέντε ερευνητών-επιχειρηματιών. Παρουσιάζοντας την ιστορία της, αποκάλυψε ότι στο Δημοτικό έθεσε στον εαυτό της το ερώτημα τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει: «ζωγράφος ή χημικός;». Το ταξίδι της από την Αθήνα στη Χαϊδελβέργη και μετά στο Γέιλ πιστοποίησε πως η απόφαση να ακολουθήσει τον δρόμο της επιστήμης ήταν πολύ καλά θεμελιωμένη.

Για το πέρασμά της στον χώρο της επιχειρηματικότητας, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την υποστήριξη που είχε από το ΕΚΤ. «Εάν έχετε μία ιδέα ή έχετε ξεκινήσει την υλοποίηση της ιδέας, το ΕΚΤ θα σας στηρίξει έμπρακτα. Χρησιμοποίησα την υποδομή του ΕΚΤ και έλαβα χρηματοδότηση, εξασφάλισα συμμετοχή σε διαγωνισμούς, είχα ενημέρωση» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ, αυτό που της έμαθε η εφαρμογή που ανέπτυξε και έβγαλε στην αγορά είναι ότι όταν εντοπίσεις και αποφασίσεις να αντιμετωπίσεις ένα πραγματικό πρόβλημα της κοινωνίας, τότε μπορεί να έχεις αποτέλεσμα καθώς «ένα προϊόν πρέπει να ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη».  

Μια νέα αποστολή

Η Καίτη Μηλιώνη αφηγήθηκε το ταξίδι της μέχρι την ίδρυση της εταιρείας MyHabeats η οποία βοηθά ανθρώπους που πρέπει να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Ξεκινώντας από τη μορφή του παππού της, ο οποίος πίστεψε στην εγγονή του και στήριξε την απόφασή της να φύγει στο Στρασβούργο, μίλησε για την αποστολή που ανέλαβε, να σώσει ανθρώπινες ζωές με την έρευνά της πάνω σε νέα φάρμακα.

Μετά από χρόνια εργασίας στη φαρμακευτική βιομηχανία, συνάντησε νέους συνεργάτες που τη βοήθησαν να εξελίξει την ιδέα της. Αυτή ήταν μάλλον η κρίσιμη στιγμή. Μετά, το σχέδιο προχώρησε με έρευνες συμπεριφοράς σε συνεργασία με νοσοκομεία και κλινικές στην Αθήνα και στην Πράγα. Τα δύο βραβεία από το EIT Health βοήθησαν καθοριστικά. Το επόμενο βήμα, η συμμετοχή σε μια μεγάλη θερμοκοιτίδα στη Σουηδία με στόχο την εμφάνιση στην αγορά της χώρας. «Δεν ξέρω αν είμαστε τολμηροί», είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει πως θεωρεί πολύ τολμηρούς τους ασθενείς που συμμετέχουν στις δοκιμές νέων φαρμάκων.  

Με τον ελληνικό τρόπο

Η Στέλλα Τάκα, συνιδρύτρια και διαχειρίστρια της StArtBio, ήξερε από μικρή τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει. Μέσα από το μικροσκόπιο έβλεπε πράγματα που δεν μπορούν να φανούν με γυμνό οφθαλμό. Βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΚΠΑ στον κλάδο της Αλλεργιολογίας, μέσα από την αφήγησή της αναδεικνύει τις δυσκολίες που συναντά κάθε νέος ερευνητής, τη ρευστότητα, την αναγκαστική κινητικότητα λόγω έλλειψης πόρων.

Ενώ βρέθηκε στο μεταίχμιο της εξόδου από τη χώρα, προέκυψε η δυνατότητα να δρομολογήσει την ίδρυση της επιχείρησής της, με το πρόγραμμα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ. «Δεν είχαμε ιδέα τι είναι incubator τότε» λέει για τη χρονική στιγμή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα egg. Κατάφερε να προωθήσει την ιδέα της σε διεθνή συνέδρια, και πέτυχε αναγνωρισιμότητα. Κορυφαία στιγμή η αναγνώρισή της από την Ελληνική Αλλεργιολογική Εταιρεία. Το βήμα είχε γίνει.

Πίστη στον σκοπό και στο όνειρο

Ο Ηλίας Νασιόπουλος μετέδωσε με την ομιλία του πίστη στον σκοπό και αισιοδοξία. Ο ιδρυτής της εταιρείας GIVE, που φιλοξενείται στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος», μίλησε για το πάθος του για τη μηχανολογία, για τα χρόνια των σπουδών του, και για το όνειρό του να λανσάρει στην Ελλάδα ένα δίκυκλο ηλεκτροκίνητο όχημα. Η πορεία του ξεκίνησε από έναν διεθνή διαγωνισμό για φοιτητές, το «Formula student» στον οποίο έλαβε μέρος με μια ομάδα συμφοιτητών του.

Έζησε οκτώ χρόνια στην Αγγλία όπου ακολούθησε την πορεία: μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μετάβαση στην αγορά εργασίας. Γυρνώντας στην Ελλάδα, βρήκε υποστήριξη από τη θερμοκοιτίδα ΘΕΑ και είναι έτοιμος πια να προχωρήσει στα επόμενα σχέδιά του. Ολοκλήρωσε χαρακτηριστικά την παρουσίασή του με αυτά τα λόγια: «Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι σχεδιασμένος από ανθρώπους που δεν ήταν πιο έξυπνοι από εμάς. Ο μόνος τρόπος να προβλέψουμε το μέλλον είναι να το σχεδιάσουμε εμείς»

Η στιγμή της επιτυχίας

Ο Γιώργος Σκρέτας αποφάσισε ότι θα γίνει Χημικός Μηχανικός στη Γ΄ Λυκείου. Πέρασε στο ΕΜΠ. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέστρεψε με ευρωπαϊκή υποτροφία στην Ελλάδα στην αρχή της κρίσης. Σήμερα εργάζεται ως ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Μετά από χρόνια ερευνών πάνω στις πρωτεΐνες και στα βακτήρια, αποφάσισε να ιδρύσει τη βιοτεχνολογική εταιρεία ResQ Biotech.

Η ιδέα για την εταιρεία προέκυψε στην Αμερική. Τα λόγια ενός συναδέλφου που τον παρακίνησε ήταν: «Όταν ξεκινάς κάτι το οποίο θεωρείς σημαντικό, πρέπει να μπορείς να οραματιστείς τη στιγμή της επιτυχίας. Να έχεις σκεφτεί τι θα συμβεί αν όλα σου πάνε ρολόι».

Πηγή: 
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
 

Τελευταία νέα